Inhoud
Introductie
Medi Aid vrijwilliger
Sri Lanka
Geschiedenis en huidige situatie
Economie en armoede
Lokale wetgeving en gebruiken
De Singalezen
Culturele verschillen
Taal
Eten
Tuk-tuk
Vrijwilligerswerk in Sri Lanka
Accommodatie
Resource Room
Visum
Aankomst in Sri Lanka
Oriëntatie
Jouw project plaatsing
Beginnen op het project
Transport naar het project
Werkomgeving
In de klas – regels
Lesvoorbereidingen
Absent/ziek zijn
Na afloop van het project
Wat kan ik verwachten en wat neem ik mee?
Cultuurshock en andere uitdagingen
Inpakken
Kleding
Algemeen
Medisch
Overige
Cadeautjes
Communicatie
Telefoon
Internet
Contact met Medi-Aid
Geld
Veiligheid
Straatverkopers
Accommodatie op andere bestemmingen
Uitgaansleven
Drink Spiking
Noodsituaties en natuurrampen
Accommodatie
Eten en drinken
Lokaal transport
Gezondheid
Algemene hygiëne
Reizen met medicatie
Anti-conceptie
Ziekenhuizen: DENK VOORUIT
Malaria
Dengue Fever
Vogelgriep
HIV/AIDS
Sex
Alcohol
Drugs
Verstopping
Diarree
Braken
Pijn
Wondjes en blaren
Zonnebrand
Zonnesteek
Hitte / uitputting
Brillen en contactlenzen
Websites, adressen en telefoonnummers
Binnenkort vertrek je naar Azië. Je gaat een bijzondere en spannende tijd tegemoet als vrijwilliger/ docent/ professional in een ontwikkelingsland. Jij krijgt de kans om op lokaal niveau het echte Sri Lanka te leren kennen en een klein steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van ouderenzorg/ gehandicapten. Om ervoor te zorgen dat je een fijne en zorgeloze tijd in het buitenland tegemoet gaat is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Dit handboek bevat alle informatie die je nodig hebt voor je reis naar en verblijf in Sri Lanka. Lees het dus goed door. Mocht je naar aanleiding van alle informatie nog vragen hebben, neem dan contact met ons op. We helpen je graag met je planning.
N.B. Bij het tot stand komen van deze notitie is dankbaar gebruik gemaakt van de PURE-handleiding voor vrijwilligers
Hier is alvast een eerste check-list:
Het vrijwilligersprogramma van Medi-Aid specialiseert zich in het aanbieden van vrijwilligerswerk bij betrouwbare projecten in de ouderen en gehandicaptenzorg in Sri Lanka waar je als vrijwilliger daadwerkelijk een bijdrage kunt leveren. Medi-Aid draagt zorgt voor goede voorlichting, training en begeleiding vòòr en tijdens je vrijwilligerswerk periode in het buitenland.
In Sri Lanka werkt Medi-Aid samen met een partner organisatie. Ons zusterbestuur in Sri Lanka, Medi-Aid Lanka. Het samenwerken met een lokale partner betekent dat we je een betrouwbaar en persoonlijk programma kunnen bieden.
Jouw contact in Sri Lanka tijdens je vrijwilligerswerk periode is Medi-Aid Sri Lanka. Wimal Karunaratne staat klaar om je te helpen met vragen en/of problemen tijdens je verblijf in Sri Lanka. Zij onderhouden ook nauw contact met Medi-Aid in Nederland. Contactgegevens van Wimal vind je op de laatste pagina van dit handboek.
Sri Lanka
Een reisbestemming in Azië die nog in de kinderschoenen staat, dat is Sri Lanka. De prachtige natuur, de vele culturele bezienswaardigheden en de gastvrije bevolking maken grote indruk op de bezoekers van het land.
Geschiedenis en huidige Situatie
Sri Lanka heeft een complexe geschiedenis. Al in de prehistorie werd het eiland bewoond en in de 3e eeuw voor Christus werd het Boeddhisme geïntroduceerd. De Tamils migreerden geleidelijk vanuit Zuid-India naar het noorden van het eiland. In de 11e eeuw vestigden zij een koninkrijk rond de stad Jaffna. De relaties tussen de beide groepen (Singalezen en Tamils) waren complex, soms vreedzaam en soms oorlogszuchtig.
In 1505 vestigden de Portugezen zich op het eiland. Een eeuw later volgden de Nederlanders. De Nederlanders waren vooral geïnteresseerd in de handel met het koninkrijk Kandy (kruiden, olifanten etc.). Daarom hebben zij zich geconcentreerd op het bouwen van kanalen om vervoer naar de kust mogelijk te maken. Voor die handel hebben zij een aantal vestingen opgericht, onder andere in Galle. Joris van Spilbergen was in 1602 de eerste die met de vorst van Kandy handelsbetrekkingen aanknoopte. In 1796 namen de Britten het eiland over van de Nederlanders. Het werd een kroonkolonie in 1802. De Britten hebben het gehele land bevolkt en daarom zijn er ook nog altijd Britse invloeden te zien. Nakomelingen van onder anderen de Nederlandse kolonisten worden aangeduid als ‘Burghers’. Hun invloeden zie je nog terug in allerlei topografische namen. Zo is er bijvoorbeeld een eiland dat Delft heet.
Het eiland werd onafhankelijk onder de naam Dominion Ceylon op 4 februari 1948. Na de onafhankelijkheid maakte de regering in de jaren '50 het Singalees de officiële taal van het eiland. Hierop besloot minister-president Solomon Bandaranaike het Tamil in sommige gebieden toe te staan, waarop hij door een Singalese extremist in 1959 om het leven werd gebracht. Hij werd opgevolgd door zijn vrouw, die daarmee de eerste vrouwelijke minister-president werd. De onrust tussen de Tamils en Singalezen zou sindsdien bij tijd en wijle opnieuw oplaaien. In 1972 werd de naam van het land veranderd in Sri Lanka en werd de hoofdstad verplaatst naar Sri Jayewardenapura Kotte. Strubbelingen tussen de Tamil-minderheid en de Singalese meerderheid explodeerde in het midden van de jaren '80 van de 20e eeuw. Sindsdien zijn er tienduizenden mensen omgekomen bij de burgeroorlog. Na 20 jaar van gevechten hebben de Tamiltijgers en de regering een staakt het-vuren gesloten in februari 2002, na onderhandelingen waarbij bemiddeld werd door Noorwegen.
In december 2004 werd Sri Lanka getroffen door tsunami's als gevolg van een zware zeebeving, waardoor veel doden en gewonden vielen. Hierdoor werd er een harde klap uitgedeeld aan het toerisme dat net weer opkwam na de jaren van binnenlandse strijd. De tsunami kostte aan ruim 35.000 mensen in Sri Lanka het leven en er zijn nog altijd ruim 5.000 vermisten.
In 2006 laaide het geweld weer op: in korte tijd vielen er 200 doden bij gevechten tussen de Tamiltijgers en regeringstroepen. Daarom werden weer onderhandelingen gevoerd in Genève, maar die leverden niets op. Hierna werd de oorlog hervat en kwam een einde aan het staakt-het-vuren van 2002. De Tamiltijgers bezetten toen een sluis, waardoor 15.000 burgers zonder water kwamen te zitten.
Als vergelding bombardeerde de luchtmacht een wapenopslagplaats onder een school in Tamilgebied, waarbij naast een groot aantal Tamiltijgers ook een aantal meisjes omkwam.
De onstabiele situatie remt de economische ontwikkeling van Sri Lanka enorm. Mensenrechtenorganisaties signaleren dat mensenrechten door beide partijen geschonden worden. Noorse bemiddelingspogingen hebben niet veel effect gehad.
In 2008 laaide het conflict weer op, waarbij het regeringsleger al snel terreinwinst wist te boeken. De stad Kilinochchi, dat als de officieuze hoofdstad van de Tamiltijgers gold, werd veroverd op 2 januari 2009 en op 17 mei gaven de restanten van de Tamiltroepen zich gewonnen.
Vandaag de dag wonen er ruim 20 miljoen mensen in Sri Lanka en is het een multireligieus land, waar bijna een derde van de bevolking andere religies dan het boeddhisme aanhangt, met name het hindoeïsme, christendom en islam. De Singalese gemeenschap vormt de meerderheid van de bevolking, met de Tamils als grootste etnische minderheid, geconcentreerd in het noorden en oosten van het eiland. Andere gemeenschappen omvatten de islamitische Moren, de Maleisiërs en de Burghers. (Bron: Wikipedia)
Door de gunstige ligging op het pad van de grote zeeroutes tussen West-Azië en Zuidoost-Azië is Sri Lanka van oudsher een strategische marinebasis en een centrum van boeddhistische religie en cultuur van de oudheid.
Sri Lanka staat bekend vanwege de productie en export van thee, kinine, koffie, rubber en kokosnoten en heeft een progressieve en moderne industriële economie en het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking in Zuid-Azië. De natuurlijke schoonheid van Sri Lanka, de tropische bossen en stranden, evenals zijn rijke culturele erfgoed (er zijn maar liefst 8 Unesco World Heritage Sites op Sri Lanka), maken het een wereldberoemde bestemming. Toch bleef grootschalig toerisme uit door onrust met de Tamiltijgers en de tsunami in 2004. Nu er vrede is hersteld het land zich langzaam.
Industrieproducten en toerisme vormen de kostwinners voor het eiland. Ondanks dat is de werkloosheid hoog en leven veel mensen in armoede. Ook de breuk tussen arm en rijk wordt met de dag groter. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Sri Lanka 22,7% van de bevolking onder de armoedegrens. (Bron: Wikipedia)
Een paar feiten op een rij:
Sri Lanka is een multireligieus en van oorsprong conservatief land. Dat zie je terug in de wetgeving en in alledaagse gebruiken. De meeste Singalezen kleden zich conservatief. Zelfs wanneer het snikheet is hebben de lokalen altijd hun schouders, knieën, boezem en buik bedekt. Helaas lopen er in Sri Lanka toeristen rond die zich niets aantrekken van lokale kledingvoorschriften. Voor jou als vrijwilliger en vertegenwoordiger van Medi-Aid is het belangrijk dat je dit wel doet. Als vrijwilliger heb je een voorbeeldfunctie. Vooral op het project, in tempels en bij het bezoeken van ceremonies dien je je altijd respectvol te kleden.
Sri Lanka kent een zeer hoge religieuze gevoeligheid. Kleed en gedraag je altijd gepast bij het bezoeken van religieuze plaatsen. De regels lopen per religie uiteen, dus laat je ter plaatse goed informeren. Maak nooit foto’s waarbij je met je rug naar een boeddha of hindoebeeld staat. Het oneerbiedig aanraken van een Boeddhabeeld of het dragen van een afbeelding ervan op het lichaam (tatoeage) wordt als zeer ongepast beschouwd en kan leiden tot strafvervolging.
Homoseksualiteit is (nog) illegaal en strafbaar in Sri Lanka.
Kom nooit in aanraking met drugs in Sri Lanka! De wetgeving hiervoor is vele malen strenger dan in Nederland en België. Zelfs voor het bezit en persoonlijk gebruik van marihuana kun je voor jaren de cel in gaan en rekenen op een torenhoge boete. De huidige regering van Sri Lanka is zelfs voornemens de doodstraf hierom weer in te voeren
Fotografie van overheidsgebouwen, ambassades en militaire gronden is verboden. Ezelsbruggetje: wanneer er bewaking voor de deur staat is fotografie verboden. Vraag ook altijd toestemming voor het fotograferen van lokale mensen, met name monniken.
Roken op openbare plaatsen in Sri Lanka is verboden. Roken op niet-openbare plaatsen is toegestaan. Wij raden je aan geen sigaretten of shag in de handbagage mee te nemen aangezien er geen belastingvrije invoer van tabaksartikelen bestaat. Er bestaat een geldboete van €35 per 20 sigaretten.
De bevolking van Sri Lanka bestaat over het algemeen uit warme en vriendelijke mensen die trots zijn op hun tradities, religie en cultuur. Alleen al door lokale mensen en hun levensstijl en –visie te observeren kunnen wij als westerlingen veel leren. Als vrijwilliger krijg jij de kans om het echte Sri Lanka te leren kennen omdat je zult werken op lokaal niveau en misschien wel wordt uitgenodigd voor een bruiloft of ceremonie van een collega op je project. Grijp zo’n kans met beide handen aan.
Wees bereid om praatjes te maken, want veel Singalezen willen graag hun Engels oefenen. Persoonlijke vragen over leeftijd, relaties en gewicht zijn niet onbeleefd. Je kunt rekenen op complimenten over je lengte, gezetheid en de kleur van je huid (een witte huid is het ultieme schoonheidsideaal in Sri Lanka). Wees niet beledigd. Je kunt altijd dezelfde vragen terugstellen en er samen om lachen.
Voor vrouwen: Sri Lanka heeft een echte mannencultuur. Er komt veel ongewenste handtastelijkheid voor, met name in openbare ruimtes zoals drukke bussen en wachtkamers. Wordt nooit boos, maar duw de hand die op je knie of arm wordt gelegd duidelijk weg.
De traditionele levenswijze van de Singalezen, waarin religie een grote rol speelt, is een gecompliceerde levenswijze. Met de tips in het volgende hoofdstuk kun je je beter aanpassen.
Er bestaat een kans dat wanneer je naar een ontwikkelingsland reist, je jouw eigen ‘kijk op de wereld’ en de manier waarop wij dingen in Nederland organiseren en structuren met je meeneemt. Het kan dan zijn dat je de ‘kijk op de wereld’ van de Singalezen en hun manier van organiseren en structuren automatisch bestempelt als fout, alleen omdat het onbekend en anders is.
Persoonlijk dilemma tussen jouw eigen ‘kijk op de wereld’ en de Singaleze ideeën daarover kan soms voor frustratie zorgen. Blijf rustig, flexibel en geduldig en zie deze momenten als onderdeel van je eigen leerproces over andere culturen en gebruiken.
Hier nog een paar tips voor het dagelijkse leven in Sri Lanka:
Sri Lanka kent drie officiële talen: Engels, Indo-Arisch Singalees (sinds 1965) en het Dravidische Tamil. Andere talen zijn het Sri Lankaans Maleis, het Sri Lankaans Indo-Portugees en het bijna uitgestorven Veddah. Bijna drie kwart van de Sri Lankaanse bevolking spreekt Singalees.
Het kunnen spreken van een paar woordjes, getallen en simpele zinnen Singalees is erg handig en leuk. Het helpt je met het afdingen op prijzen op de markt en om meer sociaal contact te hebben met lokale mensen en kinderen.
Hier alvast een begin:
Hallo Ayubowan
Dank je wel Estootee
Goedemorgen Suba udarsanak
Goedemiddag Suba madiahanak
Goedenavond Suba sandayarwak
Alstublieft (in vraagstelling) Karuna kerala
Mijn naam is … Magey namer …
Goed Hondi
Heel goed Bahoma hondi
Mooi Lassani
Sri Lanka kent een gevarieerde en pittige(!) keuken vol Indiase invloeden. Typerend is de zogenaamd ‘rice and curry’ die vrijwel overal op Sri Lanka te vinden is. Dit gerecht bestaat uit rijst met een groot aantal bijgerechten zoals dal (linzen), papadum en naar keuze vis, kip of rundvlees. De meeste gerechten zijn pittig gekruid. In lokale restaurantjes en bij straatverkopers eet je het goedkoopst. De hygiëne in Sri Lanka is slecht. Was altijd je handen voordat je iets eet en drink geen water uit de kraan.
Medi-Aid draagt zorg voor het boeken van je vlucht bij een betrouwbare luchtvaartmaatschappij. Vanuit Europa kun je direct naar de hoofdstad Colombo vliegen of bijvoorbeeld via Dubai. Check zelf altijd de visa reglementen wanneer je reist via een ander land.
Het verkeer in Sri Lanka staat bekend als onveilig. Wees alert wanneer je gebruik maakt van openbaar vervoer en reis het liefst niet alleen. Ga nooit zelf rijden in Sri Lanka.
Voor vrouwen: reis met het openbaar vervoer in groepjes, nooit alleen. In volle, drukke bussen komt er veel ongewenste handtastelijkheid voor. Wordt niet boos, maar wees assertief en duw de hand weg.
Vanaf de accommodatie waar je verblijft kun je ook per tuk-tuk naar diverse plaatsen rijden. Wimal helpt je graag om dit en andere vormen van transport te regelen.
Medi-Aid verzorgt je accommodatie in Sri Lanka. Dit kan op het project zijn maar ook ergens anders. Dit is sterk afhankelijk van de breedte van het project.
Mocht je tijdens je verblijf problemen ervaren met de accommodatie dan kun je dit bespreken met Wimal. Zij zullen je altijd helpen zoeken naar een gepaste oplossing.
Voor je vrijwilligerswerkperiode in Sri Lanka vraag je een toeristenvisum aan. We raden je aan om dit voor vertrek te regelen bij de Ambassade van Sri Lanka in Den Haag. Hier kun je in persoon een visum aanvragen voor 90 dagen. Voor meer informatie zie: http://netherlands.embassy.gov.lk/content.php?subotherpage=43
Je kunt ook online een visum aanvragen via de volgende website: http://www.eta.gov.lk/slvisa/
Dit toeristenvisum kost US en is bij aankomst in Sri Lanka geldig voor 30 dagen. Je kunt dit visum in Sri Lanka laten verlengen tot maximaal 90 dagen. Onze coördinator Wimal helpt je bij de verlenging van je visum.
LET OP: Geef in de aanvragen (online of in persoon) NOOIT aan dat je vrijwilligerswerk gaat doen, maar dat je op vakantie/rondreis gaat. Voor zowel betaald als onbetaald (vrijwilligers)werk is in Sri Lanka eigenlijk een speciaal business visum nodig, maar de aanvraag hiervan duurt circa 3 maanden en is erg omslachtig. Onze coördinator Wimal staat garant voor jouw vrijwilligerswerkperiode in Sri Lanka op een toeristenvisum en heeft hier al jarenlange ervaring mee.
Je wordt opgehaald vanaf het vliegveld in Colombo per auto of mini-van. De kosten voor de pick-up zijn inbegrepen in de deelnemersbijdrage. Heb je bij vertrek een lift nodig naar het vliegveld in Colombo dan kan de coördinator dit voor je regelen. Deze kosten zijn niet inbegrepen.
De maandag na aankomst is je eerste dag op het project. De reguliere (zorg) lessen vinden plaats van maandag t/m vrijdag. Gedurende de eerste week op het project vragen we je om geduldig en flexibel te zijn. De meeste vrijwilligers geven aan dat het 1½ tot 2 dagen duurt voordat ze zich thuis voelen op het project en weten wat er van hen als vrijwilliger wordt verwacht. Veel projecten verwachten eigen initiatief van de vrijwilligers. Er is vaak nog weinig structuur in de geboden programma’s.
Het transport van en naar de projecten is voor rekening van Medi-Aid. Overige kosten zijn voor eigen rekening
De belangrijkste karakteristieken die je als buitenlandse vrijwilliger mee kunt nemen naar een Singaleze werkomgeving zijn geduld, flexibiliteit en initiatief. Tijdsbesef en punctualiteit hebben een andere betekenis in Sri Lanka en je zult eraan moeten wennen dat mensen over het algemeen te laat zijn voor afspraken of deze vergeten.
Je plekje vinden op het project kost tijd en de eerste paar dagen kunnen overweldigend en soms frustrerend zijn. Jij bent enthousiast en er helemaal klaar voor om een positieve indruk te maken, maar je lokale aanspreekpunt voor de lessen/ scholing is in eerste instantie wat langzaam met het verdelen van taken en verantwoordelijkheden. Bedenk altijd dat het tijd kost om relaties met nieuwe mensen op te bouwen en wederzijds vertrouwen te ontwikkelen. Deze overgangsperiode (je neemt wellicht de taken over van een vorige vrijwilliger) is net zo moeilijk en spannend voor de Singalees als die is voor jou als nieuwkomer. Met het trage tempo in levensstijl kan dit in eerste instantie ontmoedigend zijn, maar weet dat dit een typische emotie is van vrijwilligers die in een ontwikkelingsland werken. Hoe langer je op het project bent, hoe productiever je zult worden. Maar wacht niet altijd op instructies; het is beter om eigen initiatief te tonen en te vragen om meer werk of verantwoordelijkheden. Wees niet bang om naast je toegewezen taken te kijken of je hulp kunt bieden op andere gebieden.
Je zult misschien moeite hebben met communiceren in het Engels met je lokale collega’s. Veel Singalezen ontwikkelen een accent in het Engels wat soms moeilijk te verstaan is. Praat zelf altijd langzaam en duidelijk en in simpele zinnen.
Het kan voorkomen dat lokale mensen je uitnodigen voor het drinken van thee. We raden je aan om dit vriendelijk af te wijzen, omdat het kan zorgen voor spanningen tussen families in de omgeving. Uitnodigingen voor thee van personeel van de projecten kun je wel accepteren.
Het kan ook voorkomen dat lokale collega’s of studenten je persoonlijk benaderen voor het lenen van geld. We raden je aan om dit vriendelijk doch duidelijk af te wijzen. Jij hebt als vrijwilliger geen verplichting om je project of de lokale mensen financieel te ondersteunen. Gelukkig zien de meeste lokale mensen dit ook zo. Je kunt ook benaderd worden om romantische redenen. Besef dat een relatie aangaan met een Singalees heel veel meer betekent in Sri Lanka dan beginnende relaties in de Westerse wereld. Het is vaak al een half huwelijk. Een Singalees gaat in een liefdesrelatie voor alles of niets. Dat is leuk als je zelf ook stapelverliefd en serieus bent, maar is lastig als je het eigenlijk niet zeker weet.
In de lokale gemeenschap krijg je als vrijwilliger veel aandacht. Je komt uit een Westers land met goede opleiding en dat betekent dat je voor zowel lokale kinderen als collega’s een rolmodel bent. Wij rekenen erop dat al onze deelnemers actief meehelpen om de positieve reacties die dit programma binnen de lokale gemeenschap oproept te waarborgen. Respecteer lokale wetgeving en sociale normen en waarden, kleed je toepasselijk en vermijd aanstootgevend gedrag.
Wanneer je via Medi-Aid bent geplaatst op één van de onderwijsprojecten in Sri Lanka dan ontvang je van ons de complete samengestelde reader. Verzamel daarnaast ook zelf zoveel mogelijk lesmateriaal voor vertrek naar Sri Lanka en sla die op in je laptop/notebook of op een USB stick. Het meenemen van een woordenboek en een basisgrammatica boek Engels kan handig zijn.
Alle projecten in Sri Lanka hanteren een aantal belangrijke regels voor de studenten, lokaal personeel en buitenlandse vrijwilligers. Volg deze altijd op.
Doen
Er zijn project documenten waarin je een logboek van je werkzaamheden kunt bijhouden. Doe dit! Houdt een weblog bij of schrijf een stukje voor de Medi-Aid-website Maak plezier!
NIET doen
Werken als vrijwilliger in Sri Lanka is uitdagend, maar ook moeilijk. Bereid je voor op een situatie waarin het niet altijd gemakkelijk is om je plannen uit te werken en je activiteiten te organiseren. Om frustratie te voorkomen kun je het beste beginnen met kleine voorbereidingen voor vertrek: verzamel spelletjes die je makkelijk mee kunt nemen in je tas (memorie, domino, kwartet etc.), bereid lessen voor die betrekking hebben op jouw onderwerp. Neem je een laptop/notebook mee naar Sri Lanka? Dan kun je al je lesvoorbereidingen hierin opslaan en meenemen.
Ben je ziek of betrokken bij een ongeval waardoor je niet naar het project kunt komen, dan dien je de coördinator hier meteen van op de hoogte te brengen. In geval van nood is coördinator Wimal 24 uur per dag bereikbaar.
De laatste dag van je project is op een vrijdag. De laatste check-out mogelijkheid in de accommodatie is de zaterdag daarop.
Bij terugkomst in Nederland of België ontvang je van Medi-Aid een evaluatieformulier waarin je kunt aangeven hoe je het programma hebt beleefd. Aan de hand van dit evaluatieformulier werken Medi-Aid Nederland en Medi-Aid Sri Lanka gezamenlijk en continue aan de kwaliteit van het programma. Je ontvangt van ons ook een certificaat van deelname.
WAT KAN IK VERWACHTEN EN WAT NEEM IK MEE?
Het is onvermijdelijk dat je in een land als Sri Lanka een vorm van cultuurshock zult beleven. Je hebt jezelf immers geheel buiten je eigen comfortabele thuissituatie geplaatst en alles is anders. Het klimaat, de mensen, de gewoontes, de geuren, de smaken. En dat kan soms wat overweldigend zijn.
Medi-Aid verwacht een hoge mate van flexibiliteit en eigen initiatief van al haar deelnemers. Bij vragen en/of problemen probeer je die in eerste instantie zelf op te lossen door te praten met je coördinator of collega’s op je project en je medevrijwilligers. Je medevrijwilligers kunnen veel voor je betekenen in de eerste weken op het programma wanneer je kampt met een cultuurshock, frustraties of heimwee. Zij beleven vaak hetzelfde.
Het Medi-Aid programma is spannend en avontuurlijk. Maar soms kan het ook een emotionele achtbaan zijn: sommige dagen zijn fantastisch, andere goed, weer andere niet zo goed, en één of twee verschrikkelijk. Als je ver van huis bent kan een rotdag overweldigend zijn. Het is dan belangrijk om even diep adem te halen en de situatie objectief te bekijken. In de meeste gevallen is een negatieve ervaring van korte duur en voel je je al snel weer beter. Schaam je niet: praat erover met anderen en kijk uit naar een nieuwe dag.
We raden je aan om naar Sri Lanka te reizen met een ‘backpack’ of koffer en een kleine rugzak als handbagage. De meeste luchtvaartmaatschappijen laten je max. 20-23 kg bagage inchecken en je mag max. 8-12 kg handbagage meenemen in een enkele tas of rugzak.
De Singalezen kleden zich conservatief en respectvol. Bedek altijd je schouders, knieën, boezem en buik. Draag geen strapless of spaghetti band topjes, hotpants of mini-rokjes in Sri Lanka. Dit is ongepast en je zult veel ongewenste aandacht naar je toetrekken. Voor mannen is het ook belangrijk om de schouders en knieën te bedekken. Op het project is het aan te raden om een lange broek te dragen. In je vrije tijd kun je als man korte broeken dragen. Binnen de islamitische gemeenschappen dienen mannen altijd een lange broek te dragen. Loop nooit over straat in je blote bast. Tijdens de oriëntatie ontvangen alle vrijwilligers gratis 1 Medi-Aid t-shirt. Dit zijn perfecte ‘uniformen’ voor het werken op je project.
Na zonsondergang is het belangrijk dat je je bedekt tegen de muggen. Voor comfort draag los vallende kleding van 100% katoen. Hier wat ideetjes:
Vrouwen Mannen
¾ of lange broeken en rokken Lange en korte broeken
¾ leggings of rokken tot op de knie Overhemden met korte mouwen
Tunieken met korte of ¾ mouwen T-shirts
T-shirts Polo shirts
Blouses
De meeste toiletspullen zoals tandenborstel, tandpasta, douchegel, shampoo etc. zijn verkrijgbaar in Sri Lanka. Tampons zijn in sommige plaatsen niet verkrijgbaar. Het is dus een goed idee om een voorraadje mee te nemen. Maandverband is overal in Sri Lanka verkrijgbaar in vele soorten en maten.
Kijk voor een uitgebreide paklijst op www.meeneemlijst.nl
De Singalezen zullen jouw achtergrond, land van herkomst en familieleven net zo interessant vinden als jij dat van hen. Het is daarom leuk om foto’s van je familie en ansichtkaarten of boekjes van Nederland of België of je woonplaats mee te brengen. Neem geen foto’s mee van (decadente) welvaart, zoals van je huis of auto.
Neem voor het meebrengen van cadeautjes eerst contact op met Medi-Aid Sri Lanka. Medi Aid kan dan voor je bekijken waar de projecten op dat moment de meeste behoefte aan hebben.
Pennen, potloden, stiften, gekleurd papier, ballonnen, stickers, sleutelhangers etc. zijn volop verkrijgbaar in boekwinkels en veel goedkoper dan in Nederland en België.
Neem zodra je bent aangekomen in Sri Lanka contact op met je familie en laat hen weten dat je goed bent aangekomen.
Een mobiele telefoon is erg handig in Sri Lanka en er is over het algemeen goed bereik. Je krijgt van Medi-Aid een telefoon mee met een Srilankaans nummer. Alle Simkaarten in Sri Lanka werken volgens het prepaid systeem. Krediet kun je kopen bij lokale winkeltjes en kiosken. Wanneer je je eigen telefoon wilt gebruiken in Sri Lanka mag deze niet ‘sim locked’ zijn. Check met je serviceprovider. Voor internationaal bellen raden we je aan om Skype te gebruiken.
Let op: Gebruik nooit je Nederlandse/Belgische telefoonnummer in Sri Lanka. De kosten hiervan zijn erg hoog. Sommige deelnemers zijn in de problemen geraakt doordat zij in Nederland of België kwamen te zitten met een telefoonrekening van enkele honderden tot soms wel duizend euro.
In de accommodatie in Sri Lanka is veelal Wifi, internet waar je als vrijwilliger gebruik van kunt maken. Het internet is vaak traag. Dat is normaal in een ontwikkelingsland.
Wij zullen ook regelmatig met je in contact blijven via e-mail. We ontvangen graag bericht van je over je tijd in Sri Lanka. Je kunt ons ook een link sturen van je blog.
De Singaleze valuta heet RUPPEE. 1 euro = 200R. Check de up-to-date wisselkoers: www.wisselkoers.nl
Naast (een kleine hoeveelheid) cash geld raden we je aan om een bankpas met ATM-optie mee te nemen, een creditcard en eventueel American Express travellers cheques. Zo ben je niet afhankelijk van één stukje plastic maar heb je meerdere mogelijkheden om aan geld te komen. Verspreid je geld en pasjes over je handbagage, zodat je niet alles in één keer kwijt bent als je bijvoorbeeld je moneybelt verliest.
Informeer je bank voor vertrek over je verblijf in het buitenland en dat je hier je pas gaat gebruiken.
Wanneer je begint aan je reis, houd dan al je belangrijke papieren (zoals paspoort, vliegticket, credit cards, travellers cheques etc.) in je handbagage. In Sri Lanka kun je je backpack achterlaten in je kamer. Met een padlock kun je belangrijke spullen zoals een laptop, ipod etc. in de rugzak vergrendelen voordat je de kamer verlaat.
Sri Lanka is over het algemeen een veilige bestemming voor buitenlandse toeristen en backpackers. Gebruik altijd je gezonde verstand en wees oplettend, vooral ‘s avonds. Draag geen grote hoeveelheden geld bij je en draag geen dure horloges, zonnebrillen of sieraden. Laat nooit je tas ergens achter. In sommige gebieden is er van tijd tot tijd onrust en kan een avondklok gelden. Voor informatie hierover raden we je aan de website van de Nederlandse ambassade in Sri Lanka regelmatig te bekijken. De meeste adviezen hieronder zijn logisch en gelden vaak ook in Nederland en België. Enkele adviezen gelden specifiek voor reis en verblijf in een ontwikkelingsland.
In toeristische gebieden zijn er altijd mensen die je iets willen verkopen. Blijf beleefd, maar zeg duidelijk “no thank you” als je niet geïnteresseerd bent. Soms verwachten lokalen een ‘tip’ voor het geven van advies. Wees voorzichtig wanneer mensen op straat of op het strand je benaderen om je te adviseren. Zij zijn soms niet zo vriendelijk als dat ze in eerste instantie overkomen. Dit is natuurlijk een generalisatie en je zult zelf de situatie ter plekke moeten beoordelen. Wantrouw wel altijd in de volgende situaties:
Wanneer je reist naar andere bestemmingen in Sri Lanka en omringende landen is het belangrijk om je te realiseren dat de meeste guesthouses en hostels niet voldoen aan de Westerse standaard op het gebied van bijvoorbeeld brandveiligheid. Je kunt zelf een aantal voorzorgsmaatregelen treffen voor een zo veilig mogelijk verblijf.
Als je niet blij bent met de sloten op de deur van je accommodatie, vraag dan om een andere kamer. Met een padlock kun je in veel gevallen de deur of een locker zelf vergrendelen. Een rubberen deurstopper zorgt ervoor dat wanneer iemand toch je deur weet te openen, diegene niet binnen kan komen.
Check altijd waar een nooduitgang is en of de ramen bruikbaar zijn voor evacuatie in geval van nood. In Azië zijn veel ramen voorzien van ijzerwerk (tegen inbraak) waar je niet doorheen kunt. De meeste guesthouses en hostels zijn niet voorzien van een brandalarm.
Je kunt overwegen om een draagbaar rook/brandalarm mee te nemen. Er zijn er velen op de markt. De FlareSafe van Flarebrands is een zaklamp, rook- en paniekalarm in één – zie www.flarebrands.com
Zoals overal ter wereld dien je ‘s avonds alerter te zijn. In Sri Lanka wordt het iedere avond vroeg donker. Loop ‘s avonds nooit alleen over straat.
Zakkenrollers en zogenaamde ‘bagsnatchers’ zijn in Sri Lanka actief in de toeristische gebieden. Je kunt er gemakkelijk voor zorgen dat je geen doelwit wordt door ‘s avonds geen tas bij je te dragen. Draag een moneybelt die je kunt verbergen onder je kleding met een kleine hoeveelheid geld en je telefoon. Mocht iemand je bedreigen geef dan altijd je spullen af. Neem nooit het risico om gewond te raken voor een telefoon of een beetje geld.
In geval van diefstal van waardevolle spullen dien je dit altijd direct te melden bij Wimal. Voor je reisverzekering heb je een politierapport nodig van het voorval om in aanmerking te komen voor vergoeding.
Dit is de Engelse term voor vergiftiging van je drankje. Drink spiking komt overal ter wereld voor in het uitgaansleven en zo ook in Sri Lanka. Het doel van degene die je drankje vergiftigd is om je spullen te stelen of erger, de nacht met je door te brengen. De vergiftiging zorgt ervoor dat je je niets meer kunt herinneren en veel mensen raken tijdelijk bewusteloos.
Om drink spiking te voorkomen:
In het onwaarschijnlijke geval van een noodsituatie of natuurramp, neem je direct contact op met:
Je volgt de adviezen van Medi-Aid en van de Nederlandse ambassade in Sri Lanka op.
Zoals al eerder aangegeven voldoet veel accommodatie in Sri Lanka niet aan westerse standaarden op het gebied van (brand)veiligheid en hygiëne. Medi Aid verzorgt de accommodatie op een basic niveau.
De hygiëne levels zullen sterk variëren en het is je eigen verantwoordelijkheid waar je kiest te eten. Het water uit de kraan in Sri Lanka is niet drinkbaar. Drink altijd gefilterd water. Dat is overal te koop.
De wegen buiten de grote steden in Sri Lanka zijn in redelijk tot lokaal slechte conditie. Het rijgedrag van bus-, taxi- en mototaxi chauffeurs varieert sterk.
Ondanks de armoede is de gezondheidszorg in Sri Lanka redelijk tot goed. We raden je aan om op reis wat extra aandacht te besteden aan je gezondheid omdat dit het verschil kan maken tussen een fijne of verschrikkelijke tijd in het buitenland. Je gezondheid is grotendeels je eigen verantwoordelijkheid. Met een paar kleine voorzorgsmaatregelen kun jij het beste halen uit je tijd in het buitenland.
Voor vertrek naar Sri Lanka dien je een afspraak te maken met je huisarts of reiskliniek voor vaccinaties, eventuele malaria tabletten en persoonlijke medicatie. Neem het vaccinatieboekje mee naar Sri Lanka en noteer je bloedgroep.
Met een goede voorbereiding zul je weinig gezondheidsproblemen ervaren in Sri Lanka. Daarnaast is er de geruststellende gedachte Medi-Aid er altijd is om je te helpen. Hieronder lichten we een aantal belangrijke gezondheidsrisico’s uit en adviseren we hoe je je hier het beste op kunt voorbereiden.
Het behoudt van een goede, algemene hygiëne is altijd belangrijk, maar met name wanneer je woont in een ontwikkelingsland. In warmere klimaten vermenigvuldigen bacteriën zich razendsnel trekt vuil veel ongedierte aan. Een paar tips:
Wanneer je op reis persoonlijke medicatie neemt, zorg er dan voor dat je voldoende meekrijgt van de huisarts voor de gehele duur van je reis. Een brief van de huisarts met uitleg over de medicatie (in het Engels!) kan handig zijn bij grenscontroles en wanneer je onderweg toch een herhaalrecept nodig hebt.
Slik jij op reis de pil? Het kan voorkomen dat de pil in combinatie met bijvoorbeeld malaria tabletten of andere medicatie niet goed werkt of zorgt voor nare bijwerkingen. Bespreek dit met je huisarts.
Maak jezelf in iedere stad of dorp waar je verblijft bekend met het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Denk je in dat je ziek bent en hoe je dan naar een dokter gaat. Het is belangrijk om altijd te weten waar je medische hulp kunt krijgen in geval van nood. De meeste (privé)ziekenhuizen in Sri Lanka zijn van goede kwaliteit. Vermijd lokale klinieken. Bloedtransfusies, evenals het gebruik van injectienaalden in ziekenhuizen in Sri Lanka staan bekend als veilig. Tijdens je verblijf op het programma neem je contact op met Wimal wanneer je ziek bent of om andere redenen een dokter wilt zien.
Malaria is een ziekte die wordt verspreid door muggen. Deze mug is actief tijdens zonsopgang en – ondergang. De symptomen van malaria zijn: hoge koorts, extreme hoofdpijn, braken en diarree. In Sri Lanka loop je in sommige gebieden risico. Ter voorkoming van malaria kun je tijdens je reis tabletten slikken. Bespreek je reisplannen met je huisarts of reis kliniek en laat je door hen adviseren. Voor meer informatie over malaria zie de website van de World Health Organisation: www.who.int.
Evenals malaria wordt ook dengue fever overgebracht door muggen. De ziekte komt voor in meer dan 100 landen in Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Zuidoost Azië en het Westelijke deel van de Stille Oceaan. In Zuidoost Azië en het Westelijke deel van de Stille Oceaan komt dengue fever in hoge mate voor, zo ook in Sri Lanka.
De symptomen van dengue fever zijn: plotselinge hoge koorts, extreme hoofdpijn, pijn achter de ogen en soms braken en diarree. Na een aantal dagen ook extreme pijn in de spieren en een uitslag van rode bultjes. Bij deze symptomen dien je altijd direct medische hulp te zoeken.
Er bestaat geen vaccinatie of tabletten kuur tegen dengue fever, dus het is belangrijk dat je je beschermt tegen muggenbeten. De mug die dengue fever verspreidt is actief gedurende de dag, met name in de schaduw en wanneer het bewolkt is. Meer informatie over dengue fever vind je op www.who.int.
De vogelgriep komt voor in verschillende landen wereldwijd, waaronder Sri Lanka. Neem de volgende simpele voorzorgsmaatregelen: vermijd markten met levende dieren, pluimvee boerderijen en andere plaatsen waar je direct in contact kunt komen met vogels. Gevogelte- en eiergerechten dienen altijd goed gekookt te zijn. Kijk voor meer informatie over vogelgriep op www.who.int.
Het aantal HIV-besmettingen in Sri Lanka is relatief laag. UNAIDS rapporteert dat 0,1% van de bevolking besmet is met het virus. Als Medi Aid deelnemer erken en accepteer je het feit dat je tijdens je vrijwilligerswerkperiode in aanraking kunt komen met volwassenen en/of kinderen die HIV of AIDS hebben.
Tijdens het werken op je project kan het voorkomen dat je medische hulp biedt aan kinderen en collega’s. Denk dan aan het verzorgen van wondjes. Om jezelf te beschermen tegen contact met bloed raden we je aan om een set latex handschoenen bij je te dragen. Deze zijn verkrijgbaar bij de lokale apotheken.
Om een ongewenste zwangerschap en geslachtsziekten zoals HIV, syfillis en chlamydia te voorkomen is het belangrijk dat je condooms gebruikt van goede kwaliteit. Neem een voorraadje mee uit Nederland of België.
Zelfs in kleine hoeveelheden beïnvloedt alcohol je coördinatie en reactie- en inschattingsvermogen. Dronken worden kan betekenen dat je jezelf onwetend in een gevaarlijke situatie plaatst. Drink nooit met mensen die je niet kent. Vermijd lokaal gedistilleerde drankjes zoals rijstwijn omdat hierin het alcoholpercentage te hoog kan zijn.
Alle vormen van soft- en harddrugs zijn in Sri Lanka illegaal. Het bezit en gebruik ervan, in welke mate dan ook, kan leiden tot strafvervolging met zeer hoge gevangenisstraffen of de doodstraf. Met name mannelijke vrijwilligers kunnen in grote steden drugs krijgen aangeboden op straat. Wijs dit altijd vriendelijk doch duidelijk af. Laat je nooit verleiden om een jointje te roken of andere drugs te gebruiken in Sri Lanka, zelfs niet als andere buitenlanders of lokale vrienden dit wel doen.
Onbekend eten en reizen kan ervoor zorgen dat je verstopt raakt. Dit is meestal niet ernstig en je lost het op door veel vezelrijk voedsel te eten en veel water te drinken. De beste bron van vezels is groente en fruit.
‘Reizigersdiarree’ is een bekende term onder backpackers. Het overkomt bijna elke reiziger tenminste één keer in het buitenland. Wanneer je diarree hebt is het belangrijk dat je het vocht in je lichaam continue aanvult door heel veel water te drinken. Reizigers belanden soms door uitdroging in het ziekenhuis.
Bij een milde vorm van diarree kun je het suiker- en zoutpijl in je lichaam aanvullen door O.R.S. (Oral Rehydration Salts) toe te voegen aan drinkwater. Anti-diarree medicatie zoals Immodium is handig wanneer je onderweg bent en geen gemakkelijke toegang hebt tot een toilet. Bij ernstige of bloederige diarree dien je altijd naar een dokter te gaan.
Ter voorkoming van diarree is dit een handig ezelsbruggetje – PEEL IT, COOK IT OR FOGET IT! Pel je eigen fruit. Eet dus geen appels, maar wel bananen, mango’s, lychees en ananas. Groente dient altijd goed gekookt of geroerbakt te zijn. Vermijdt schelp- en schaaldieren, salades en kaas.
Net als bij diarree is het ook in geval van braken belangrijk dat je het verloren vocht aanvult. Drink kleine hoeveelheden maar doe dit regelmatig. Cola en Fanta bevatten suikers en zijn daarmee een ideaal drankje wanneer je veel vocht verliest.
Het is handig om een setje bekende pijnstillers bij je te hebben tegen hoofdpijn, spierpijn, kiespijn en menstruatiepijn. Kies voor individueel verpakte tabletten of capsules in doordrukstrips. Tabletten in potjes en bruistabletten in buisjes kunnen in een tropisch klimaat vocht uit de lucht opnemen en zo ineffectief raken.
Neem een desinfecterende vloeistof mee, zoals Sterilon, om kleine wondjes en blaren te ontsmetten. Zorg dat je een setje pleisters en verbanden hebt om wondjes af te dekken. Desinfecterende alcohol doekjes (wipes) zijn ook handig.
Wees voorzichtig in de zon! De zon is in Sri Lanka vele malen sterker dan in Nederland en België. Je verbrandt hier dus veel sneller. Gebruik altijd zonnebrandcrème (minimaal factor 30), draag bedekende kleding, zoek de schaduw op en draag een hoed of pet. Luister naar je lichaam en rust uit wanneer je moe bent.
Wanneer je te lang bent blootgesteld aan ultraviolet licht kun je een zonnesteek oplopen. De symptomen van een zonnesteek zijn: stekende hoofdpijn, misselijkheid, koorts en braken. In geval van een zonnesteek kun je het beste: douchen met lauwwarm water, oplosbare aspirine drinken en minimaal 6 glazen water drinken (2-3 liter). Daarna frequent kleine hoeveelheden water blijven drinken totdat je je beter voelt.
‘Heatstroke’ is een gevaarlijke aandoening waarbij het lichaam niet meer in staat is om de eigen temperatuur te reguleren door blootstelling aan extreme hitte. De lichaamstemperatuur stijgt snel en zorgt voor zeer hoge koorts en vochtverlies. Andere symptomen van hitte uitputting zijn: hoofdpijn, misselijkheid, braken, buikkrampen, krampen in de spieren, oververmoeidheid, geen trek in eten, een verbleekte huid en een zwakke hartslag. In geval van uitputting door hitte ga je direct naar een dokter. Probeer frequent kleine hoeveelheden water te drinken. Bij uitputting kan het drinken van een grote hoeveelheid water in één keer gevaarlijk zijn.
Draag jij een bril of contactlenzen? Dan raden we je aan om een reserve-set mee te nemen naar het buitenland. Voor sommige mensen is het geen probleem om contactlenzen te dragen in Sri Lanka, terwijl anderen veel moeite hebben met het stof en vuil. Gebruik nooit kraanwater wanneer je bezig bent met je lenzen en was je handen met contactlenzen vloeistof om de kans op een ooginfectie te beperken.
Medi-Aid Nederland |
|
|
Benedendamsestraat 17a |
W: www.medi-aid.nl |
T: +31 619989250 |
4233 EN Ameide
|
E: info@medi-aid.nl |
|
Nederlandse Ambassade 25 Torrington Avenue Colombo |
W: |
T: +94 (0) 11 2510 200 |
Ambassade van Sri Lanka in Nederland
Jacob de Graefflaan 2 W: www.netherlands.embassy.gov.lk T: 070-365 59 10 2517 JM Den Haag
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis.